Recept

Vår filosofi är att mat ska göras av lokala och ekologiska råvaror samt att tillsatsämnen ska undvikas. Under det senaste året har vi provat på många olika nya recept: surdegsbröd, surkål, ostar, tårta av råg, inläggningar, memma, senap m.m. På denna sida har vi samlat recept som vi själva har provat, tycker om och som är relativt lätta och snabba att förverkliga. En del av råvarorna kan man köpa direkt från odlarna i Älvbyarna (se fliken Älvbyprodukter).

"Tänk efter. Vad smakar bäst? Den färdiga lingonsylten från affären? Eller den du själv gjort av lingon du plockat? Köper du en burk får du en abstrakt produkt som är kopplad till ett pris. Den är kanske billigare. Men du vet inte varifrån den kommer. Du har ingen relation till den. Har du själv plockat lingonen bär du med dig hela upplevelsen av bärplockning när du äter dem. Du minns hur marken doftade, hur du kanske såg en hare skutta förbi eller hörde löven rassla i vinden. Du var en del av det sammanhang i naturen lingonen växte i. Det gör lingonsylten mycket mer värd än den färdiga varan. De ger en bättre livskvalitet."


Matrecept

 

Lätt och snabb blomkålssoppa

ca 500 g blomkål

1 lök

salt

grädde/kokosgrädde

kryddor enligt smak. Om man vill ha mer "indisk smak" så kan man använda curry, kanel, kardemumma, ingefära men det går också med vitlök, lökpulver, färska örter. Strö över persilja. 

Koka blomkålen i lite vatten i ca 10 minuter. Mixa med stavmixer. Tillsätt grädde/kokosgrädde, salt och kryddor.

Maskros-blåmögelostsallad
 
I den här salladen försvinner den beska maskrossmaken och t.o.m. barnen tyckte att den var god.
Ca en halv liter maskrosblad (även knoppar)
4 msk nötter (alla sorter går, använde solrosfrön istället för nötter)
200 g Aura blåmögelost
1 dl salladsdressing
Börja med att laga en vanlig oljedressing: blanda rypsolja, citronsaft, vinäger, vitlök, senap, salt och kryddor.
Rosta nötterna (solrosfröna) i en het stekpanna eller i ugnen. Krossa dem. Blanda i hälften av mögelosten i dressingen, andra hälften lägger du i större bitar i salladen. Blanda ihop alla ingredienserna och njut! (Recept: "Villiyrttikeittokirja")
 
 
Vegetarisk ärtsoppa

Det här är en billig soppa som är lätt att laga men kräver lite förberedelse. Vi använder ekologiska ärter från Älvbyarna och egna grönsaker.

500 g ärter
1 lök
2 morötter
salt
meiram
Lägg ärterna i blöt föregående kväll. Koka dem i vatten, tillsätt lök och morötter, salt och kryddor enligt smak. Kokningstid 1-2 h.


Smarrig grönsakslasagne med linser och fetaost

På hösten skördar man oftast mycket squash och måste variera rätterna. Lokal squash kan köpas på Älvtorget som odnas i augusti och september. Det här receptet lärde vi oss på vegetarisk matlagningskurs i Älvbyarna. Den är lätt att laga (inga mjölksåser) och barnen gillar den.

fullkornslasagneplattor
2 stora squash
2 rödlökar
3 burkar krossade tomater
1-2 dl röda linser
1 tsk timjam
2 vitlöksklyftor
0,5 msk balsamvinäger
2 krm socker
2 tsk salt
3 krm krossad svartpeppar
2 dl creame fraiche
200g fetaost

  1. Hacka lök och skär squash i små tärningar
  2. Koka upp lök, squash, tomatkross, balsamvinäger och kryddor i en kastrull. Skölj och tillsätt linserna. Tillsätt pressad vitlök och låt såsen koka 10 min.
  3. Tillsätt 1 dl creame fraiche i såsen.
  4. Täck botten i en rektangulär ugnssäker form med lasgneplattor. Häll över ca 5 dl av såsen så att det täcker plattorna. Upprepa att varva lasagneplattor med sås tills den tar slut. Det översta lagret på lasagnen bör bestå av sås. Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med 1 dl creame fraiche. Fördela ostblandningen över lasagnen.
  5. Tillaga lasagnen i ugen ca 45 minuter i 175 grader.
  6. Låt lasagnen vila 10 minuter innan servering.
 
Bondost
 
Ekotanterna brukar hämta mjölk från en lokal ekogård med lantrasboskap och tillverka bondost. Gör så här: Koka upp 3 liter mjölk och blanda i 1 liter kall surmjölk. Blanda om, men du ska inte vispa. Ostmassa bildas och vätskan (vasslen) silas bort. Ostmassan kan formas till en rund, platt ost, 1-2 tsk salt tillsätts och efter 1 h avrinning har man en färdig bondost. Osten kan ätas med bär. Man kan också sätt i örter och kryddor och äta osten på smörgåsen.
 
Nässelchai
 
Nässlor innehåller mycket järn och vitaminer. Nässlor kan användas till omelett, bröddeg, soppor och stuvingar. Torkade nässlor kan användas som grönpulver eller som örtté. Här följer ett recept på Nässelchai:
2-3 msk färska nässlor (eller torkade)
5 dl vatten
1-2 dl ekomjölk
1 krm kardemumma
1krm kanel
1 tsk vaniljsocker eller socker
Häll kokande vatten över nässelbladen och kryddorna, låt dra i ca 10 minuter, sila. Tillsätt mjölk och socker.
 

 

Svamprätter

På hösten är Ekotanterna flitigt ut i skogen, plockar svampar och provar på olika sorts recept. Här delar Ekotant Eija med sig av sina bästa recept:

Karl Johan-svampsås

svampar plockade i mosskogar
lika mycket lök
lite ekosmör
färskost
ekogrädde eller mjölk
salt, timjam och mejram 

Finfördela svamparna och löken, stek några minuter i smöret. Tillsätt ost, mjölk och kryddor. Såsen är färdig! 
 

Den himmelska stensoppan (KARL JOHAN SOPPAN)

2 matskedar smör
½ tesked curry
en lök
½ liter hackade stensoppar
½ röd paprika
1 päron
5 dl vatten
1 buljongtärning
100 gr auraost
4 dl ekomjölk
1 tesked dragon
svartpeppar
1 dl ekogrädde

Smält smöret i en kastrull. Tillsätta först curry, sen lök, svampar, paprika och päron, allt hackade till mindre bitar. Efter en stund tillsätts vatten och buljong. Koka tills ingredienserna är mjuka. Använda mixer att få soppan som samett. Tillsätt därefter ost och mjölk. Koka upp och tillsätt kryddor. Njuta av den himmelska stensoppsoppan med rödvin och rågbröd, tillsammans med dina vänner. Den här soppan är ett måste om du har utländska gäster. De kan inte förstå att du själv har plockat svamparna i rena finländska skogar. Om du har pepparkaksform som liknar en svamp, gör toastbitar av brödet och sätt på sopptallrikarna!

 

Bakning

Älvbyarnas enkla och snabba blåbärspaj
 
Den här pajen är mycket enkel och snabb att laga. I stället för blåbär kan man använda vinbär, lingon, jodgubbar, hallon, rabarber, äppelbitar m.m.
Blanda 1,5 dl socker, 3 dl ekovetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1,5 dl surmjölk och 1,5 dl smält smör. Häll blandningen pajformen och täck med bär. Blanda ihop 0,5 dl socker, 1 burk gräddfil, 1 ekoägg och 2 tsk vaniljsocker och häll över bären. Grädda i 200 grader i 30 minuter.
Kikärtsbollar (Skinny Buckeyes)
Gott och lite nyttigare lördagsgodis!
2 dl kokta ekologiska kikärter, avsköljda
1,5 dl osaltat ekologiskt jordnötssmör
0,6 dl närproducerad honung
eventuellt ½ tsk ekologiskt vaniljpulver
¼ tsk salt
mörk eller ljus choklad
1 tsk ekologisk kokosolja

Mixa kikärterna grovt. Tillsätt jordnötssmör, honung, salt, och eventuellt vanilj och mixa till en jämn smet. Ställ i frysen i ca 15 minuter. När smeten har stelnat lite så rulla den till bollar och ställ tillbaka i frysen i ytterligare 10 minuter. Smält försiktigt choklad och kokosolja (kokosoljan ger chokladen fin glans) Sätt en tandpetare i varje boll och doppa den i chokladen. Förvara godiset i kylen. Bollarna ska gärna serveras kylskåpskalla och håller sig i flera dagar. De går även utmärkt att frysa in.

 

Plättar utan vetemjöl (8-10 plättar)

3 ägg

1 dl helmjölk/kokosmjölk

salt, vaniljsocker, kardemumma

1 msk psylliumfrön

 

Vispa äggen lätt och rör i de övriga ingredienserna. Plättarna steks i en plättpanna. Smakar gott tillsammans med lönnsirap, bär, grädde och kan även ätas med gravadlax, sallad, avokado, färskost m.m.

 

Bröd

Dessa recept innehåller inget vetemjöl och en del recept passar för personer med mjölk- och mjölallergi samt för de som följer GI eller LCHF. Bröden är lätta att baka.

 

Hälsobröd från Vörå

6 ägg

3 dl linfrön

1 dl sesamfrön

0,75 dl mandelmjöl

0,75 kokosmjöl

2 msk fiberhusk

1,5 tsk örtsalt

2 tsk bakpulver

0,5 dl oliv- eller rypsolja

1 burk kokosmjölk

 

Rör ihop allt till en smet för hand och bred ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 70 minuter.

 

Foccacia

Antal
20 bitar

Ingredienser
4 ägg
200 g philadelphiaost
100 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
100 g fetaost
10 gröna oliver
Rosmarin
1 liten rödlök mycket grovt hackad
Havssalt, Olivolja

Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen fluffigt.
3. Tillsätt philadelphiaosten och rör slätt.
4. Tillsätt det smälta smöret och rör om.
5. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Rör till en jämn smet.
6. Häll kakan i en långpanna (ca 15×23 cm).
7. Peta ner hackad fetaost, rödlök och finhackade oliver i smeten.
8. Strö över rosmarin och havssalt. Ringla på olivolja.
9. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter

 

Boveterieska

3 dl Boveteflingor

0,5 tsk salt

1 gräddfilsburk

30 g smält smör

 

Blanda ihop allt och låt stå medan ugnen blir 250 grader. Klappa ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädde i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Äts direkt med smör och ost!

 

 

59621-159791194044821-157268897630384-426347-1323556-n.jpg







           Älvbyprodukter

ekotanterna.jpg

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.