Recept
Vår filosofi är att mat ska göras av lokala och ekologiska råvaror samt att tillsatsämnen ska undvikas. Under det senaste året har vi provat på många olika nya recept: surdegsbröd, surkål, ostar, tårta av råg, inläggningar, memma, senap m.m. På denna sida har vi samlat recept som vi själva har provat, tycker om och som är relativt lätta och snabba att förverkliga. En del av råvarorna kan man köpa direkt från odlarna i Älvbyarna (se fliken Älvbyprodukter).
"Tänk efter. Vad smakar bäst? Den färdiga lingonsylten från affären? Eller den du själv gjort av lingon du plockat? Köper du en burk får du en abstrakt produkt som är kopplad till ett pris. Den är kanske billigare. Men du vet inte varifrån den kommer. Du har ingen relation till den. Har du själv plockat lingonen bär du med dig hela upplevelsen av bärplockning när du äter dem. Du minns hur marken doftade, hur du kanske såg en hare skutta förbi eller hörde löven rassla i vinden. Du var en del av det sammanhang i naturen lingonen växte i. Det gör lingonsylten mycket mer värd än den färdiga varan. De ger en bättre livskvalitet."
Matrecept
Lätt och snabb blomkålssoppa
ca 500 g blomkål
1 lök
salt
grädde/kokosgrädde
kryddor enligt smak. Om man vill ha mer "indisk smak" så kan man använda curry, kanel, kardemumma, ingefära men det går också med vitlök, lökpulver, färska örter. Strö över persilja.
Koka blomkålen i lite vatten i ca 10 minuter. Mixa med stavmixer. Tillsätt grädde/kokosgrädde, salt och kryddor.
Det här är en billig soppa som är lätt att laga men kräver lite förberedelse. Vi använder ekologiska ärter från Älvbyarna och egna grönsaker.
500 g ärter
1 lök
2 morötter
salt
meiram
Lägg ärterna i blöt föregående kväll. Koka dem i vatten, tillsätt lök och morötter, salt och kryddor enligt smak. Kokningstid 1-2 h.
Smarrig grönsakslasagne med linser och fetaost
På hösten skördar man oftast mycket squash och måste variera rätterna. Lokal squash kan köpas på Älvtorget som odnas i augusti och september. Det här receptet lärde vi oss på vegetarisk matlagningskurs i Älvbyarna. Den är lätt att laga (inga mjölksåser) och barnen gillar den.
fullkornslasagneplattor
2 stora squash
2 rödlökar
3 burkar krossade tomater
1-2 dl röda linser
1 tsk timjam
2 vitlöksklyftor
0,5 msk balsamvinäger
2 krm socker
2 tsk salt
3 krm krossad svartpeppar
2 dl creame fraiche
200g fetaost
- Hacka lök och skär squash i små tärningar
- Koka upp lök, squash, tomatkross, balsamvinäger och kryddor i en kastrull. Skölj och tillsätt linserna. Tillsätt pressad vitlök och låt såsen koka 10 min.
- Tillsätt 1 dl creame fraiche i såsen.
- Täck botten i en rektangulär ugnssäker form med lasgneplattor. Häll över ca 5 dl av såsen så att det täcker plattorna. Upprepa att varva lasagneplattor med sås tills den tar slut. Det översta lagret på lasagnen bör bestå av sås. Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med 1 dl creame fraiche. Fördela ostblandningen över lasagnen.
- Tillaga lasagnen i ugen ca 45 minuter i 175 grader.
- Låt lasagnen vila 10 minuter innan servering.
Svamprätter
Karl Johan-svampsås
svampar plockade i mosskogar
lika mycket lök
lite ekosmör
färskost
ekogrädde eller mjölk
salt, timjam och mejram
Finfördela svamparna och löken, stek några minuter i smöret. Tillsätt ost, mjölk och kryddor. Såsen är färdig!
Den himmelska stensoppan (KARL JOHAN SOPPAN)
2 matskedar smör
½ tesked curry
en lök
½ liter hackade stensoppar
½ röd paprika
1 päron
5 dl vatten
1 buljongtärning
100 gr auraost
4 dl ekomjölk
1 tesked dragon
svartpeppar
1 dl ekogrädde
Smält smöret i en kastrull. Tillsätta först curry, sen lök, svampar, paprika och päron, allt hackade till mindre bitar. Efter en stund tillsätts vatten och buljong. Koka tills ingredienserna är mjuka. Använda mixer att få soppan som samett. Tillsätt därefter ost och mjölk. Koka upp och tillsätt kryddor. Njuta av den himmelska stensoppsoppan med rödvin och rågbröd, tillsammans med dina vänner. Den här soppan är ett måste om du har utländska gäster. De kan inte förstå att du själv har plockat svamparna i rena finländska skogar. Om du har pepparkaksform som liknar en svamp, gör toastbitar av brödet och sätt på sopptallrikarna!
Bakning
Mixa kikärterna grovt. Tillsätt jordnötssmör, honung, salt, och eventuellt vanilj och mixa till en jämn smet. Ställ i frysen i ca 15 minuter. När smeten har stelnat lite så rulla den till bollar och ställ tillbaka i frysen i ytterligare 10 minuter. Smält försiktigt choklad och kokosolja (kokosoljan ger chokladen fin glans) Sätt en tandpetare i varje boll och doppa den i chokladen. Förvara godiset i kylen. Bollarna ska gärna serveras kylskåpskalla och håller sig i flera dagar. De går även utmärkt att frysa in.
Plättar utan vetemjöl (8-10 plättar)
3 ägg
1 dl helmjölk/kokosmjölk
salt, vaniljsocker, kardemumma
1 msk psylliumfrön
Vispa äggen lätt och rör i de övriga ingredienserna. Plättarna steks i en plättpanna. Smakar gott tillsammans med lönnsirap, bär, grädde och kan även ätas med gravadlax, sallad, avokado, färskost m.m.
Bröd
Dessa recept innehåller inget vetemjöl och en del recept passar för personer med mjölk- och mjölallergi samt för de som följer GI eller LCHF. Bröden är lätta att baka.
Hälsobröd från Vörå
6 ägg
3 dl linfrön
1 dl sesamfrön
0,75 dl mandelmjöl
0,75 kokosmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 tsk örtsalt
2 tsk bakpulver
0,5 dl oliv- eller rypsolja
1 burk kokosmjölk
Rör ihop allt till en smet för hand och bred ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 70 minuter.
Foccacia
Antal
20 bitar
Ingredienser
4 ägg
200 g philadelphiaost
100 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
100 g fetaost
10 gröna oliver
Rosmarin
1 liten rödlök mycket grovt hackad
Havssalt, Olivolja
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen fluffigt.
3. Tillsätt philadelphiaosten och rör slätt.
4. Tillsätt det smälta smöret och rör om.
5. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Rör till en jämn smet.
6. Häll kakan i en långpanna (ca 15×23 cm).
7. Peta ner hackad fetaost, rödlök och finhackade oliver i smeten.
8. Strö över rosmarin och havssalt. Ringla på olivolja.
9. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter
Boveterieska
3 dl Boveteflingor
0,5 tsk salt
1 gräddfilsburk
30 g smält smör
Blanda ihop allt och låt stå medan ugnen blir 250 grader. Klappa ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädde i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Äts direkt med smör och ost!